SHAPE YOUR BODY


Dulu mak saya cakap pasal nih saya buat tak kesah jea. Tapi hari nih terasa nak check kebenaran kata2x mak saya tuh. Yeap, memang betul.. bentuk badan orang perempuan ada yang macam huruf 'H' dan ada yang macam huruf 'Y'. Refer gambar kat atas, ada yang macam 'banana' shape dan ada yang macam 'hourglass' shape'.


Tadaaa... me with PB corset ;D

Since my mom adalah seorang nurse.. dia selalu cakap yang 'banana' shape tuh selalunyer susah nak lahirkan anak compared to yang 'hourglass' shape tuh.. huhu~ sayalah tu.. 'banana' shape k. Pakai dress apa pun pasti nampak straight jea cam pokok kelapa. ^.^



Tapi sekarang tidak lagi.. hihi dengan Cik Premium Beautiful (PB) nih.. memula pakai pon dah boleh terus ada shape! Hahaha.. magic! Kalau camnih.. takyah laa pening2x kepala fikir camner nak kuruskan badan before kahwin.. hehe :)) Dari yang ada spare tyre 2 3 lapis tuh.. terus leh jadi flat! Hahaha.. sekali lagi, perut saya laa tuh. ngeee.. ;p

Sebenarnya, corset nih menggunakan teknologi Far Infrared Rays (FIR). Teknologi FIR nih sangat hebat bukan saja membantu memecahkan lemak tapi juga melancarkan peredaran darah kita. Peredaran darah yang betul/lancar mampu menghindarkan kita dari macam2x jenis penyakit. Alhamdulillah, sepanjang seminggu saya pakai corset nih dah leh turun 1kg. :)


Hehe.. orang kata, kalau berjogging leh kempiskan perut. Memang betul.. tapi percayalah, sebagai seorang yang aktif bersukan saya tahu untuk dapat perut yang flat.. kita kena jogging at least 3 kali pusingan stadium tanpa henti. Jangan berhenti k. Barulah perut tuh boleh flat. Tapi kalau lari 10m-20m pun dah stop, memang susah kot perut tuh nak flat. Hehehe.. perlu diingatkan di sini, jogging k.. bukannya walking mahupun running. huhu~


Bukan semua orang dilahirkan dengan bentuk badan yang menarik. Ada yang cantik.. Alhamdulillah. Ada yang kurang cantik.. berusahalah. Hehe.. so, kenalilah body shape masing-masing dan pilihlah untuk kekal pada bentuk yang mana. :)


Kepada sesiapa yang berminat dengan corset Premium Beautiful nih ATAU berminat dengan business nih (mari sesama buat extra income) boleh terus email saya untuk appointment & consultation: mszsyira@gmail.com or contact me: 019-3404161

Satu Tahun Satu Bulan



Woohhhh...

Setahun sebulan.. satu jangka masa yang sangat lama. Kalau orang pregnant dah bersalin k.. huhu~ apepon, saya akan cuba active semula berblogging. Nak type citer pon dah rasa cam kekok. Padahal, nih laa keje saya setiap hari time study dulu. Hari2x update blog. ngeee..

Hari demi hari.. bulan demi bulan.. tahun demi tahun.. saya tahu manusia sentiasa berubah. Ada yang berubah ke arah kebaikan.. Alhamdulillah. Ada juga yang berubah ke arah yang negatif.. Astaghfirullah. Ke mana sekalipun hala tuju kita.. pastikan ianya tidak sekali-kali merugikan kita. :)

Sepanjang setahun sebulan diam tak bercatatan kat blog nih.. banyak perkara yang saya belajar baik dari segi kerja mahupun kehidupan. Macam2x orang yang saya jumpa.. macam2x jugak drama yang saya dapat tonton. Hehe..

Apepon, itulah hidup. Hidup yang perlu diteruskan biar apa pun dugaan/cabaran yang mendatang. Penuhkan hidup kita dengan matlamat & impian supaya hidup nih lebih bermakna untuk dilalui. Setiap orang pun ada impian mereka sendiri.. ada yang nak jadi solehah, ada yang nak kahwin cepat, ada yang nak anak ramai, ada yang nak jadi kaya, ada yang nak berjaya, ada yang nak bahagiakan mak ayah.. etc. Tak kesah laa apa pun impian kita.. yang penting berusahalah untuk capai impian tersebut.

Saya pun ada impian saya sendiri dan masih banyak lagi impian yang belum tercapai. So, hopefully tahun nih adalah tahun untuk melompat dengan lebih tinggi lagi.. keluarkan diri saya dari 'comfort zone' nih dan bersedia untuk berdepan dengan dugaan yang lebih hebat lagi.

Semoga saya lebih tabah dan lebih positive untuk mencapai segala impian. Sememangnya.. 'tiada jalan mudah untuk senang'. Apa yang penting, usaha, tawakal dan sentiasa yakin pada diri sendiri. Aminnn :)

Nurul's Wedding

@Dewan Sri Siantan, Putrajaya.

Owhkay, yg nih adalah wedding jiran depan umah saya, Nurul Huda. Sgt cantek k Nurul arituh. Cik Lela (mak Nurul) pon cantik gak. Dalam reramai jemputan yg hadir.. ada gak laa muka2x yg aku knal tp aku x tegur pon sbb aku x sure diorg ingat aku lagi ke x. Huhu~

Nurul & Husband

Tak tau nak komen ape.. makanan okay, hall deco juga okay.. cuma maybe slide presentation and emcee arituh jea yg kurang okay.. agak kelam kabut sket. Sume org pon cam confused jea. Huhuhu..

Saya yg memenuhi jemputan.. :)

Skali lagi, macam2x laa soklan yg aku dapat arituh. Tapi jwpn aku sama jea.. 'lom ada calon'. Hhmm maka dengan ini (pinjam ayat Ketua Kampung Kg. Pisang) jawapan saya itu tadi telah diiringi dengan nasihat yg berbakul2x dari jiran2x lorong saya yg prihatin itu. Time kasih.. :)

Ezreen's Engagement


Lambat sungguh aku kuarkan post pasal majlis pertunangan Kak Ezreen (officemate) nih. Kalau ikutkan hati cam nak delete jea draft nih sbb dah terlalu lama.. citer pon ala2x nak basi dah. Hahaha~ tp kalau x lambat tuh.. bukanlah blog Syira kan? Ngeee ;p


Rasa rugi lak klu aku x letak gamba2x yang aku edit utk pertunangan Kak Ezreen dalam blog nih sbb aku spend setengah hari kot utk edit sume2x gamba dia. Sib baik dia suka. Hoyeh~ :D



Seperti biasa, mood aku nak ngedit gamba nih bukannya leh paksa2x. Sumtimes, dua hari ngadap lappy nih pon lom tentu leh siapkan satu gamba. Tapi kalau dah datang angin aku nak ngedit.. 3 jam pon leh siapkan byk gamba. Hikhik~ saya mmg ske edit gamba k! ;p

Janice, Me, Ezreen, Peggy

Seperti biasa.. aku janji ngan Janice & Peggy utk sama2x gi majlis Kak Ezreen tuh. Tp, seperti biasa.. aku laa yg smp lambat. Huhu~ Izzati lak langsung x muncul2x sbb dia accident rituh. Apepon masalah kitorg, majlis Kak Ezreen tetap berjalan seperti yg dirancang.


Apepon, aku dah x sabar nak tunggu majlis perkahwinan Kak Ezreen bulan Mar 2011 t. Semoga Kak Ezreen & partner tabah menghadapi cabaran sepanjang tempoh pertunangan nih. ;)

Karok.Majlis.Movie.Majlis.TV

Jumaat: Sms dr aku.. "Ptg nih jd ker? Klu jd aku nk gerak terus kai baju opis. Mls laa nak tukar2x." - Kesimpulannya, sangatlah xde feel k gi karok kai baju opis! Huh. What to do.. save time. Ahaks.

Sbb die soh add RM1.70.. So, aku pon jd laa member. :P

Sabtu: Ha yg nih bukan sms, nih semboyan kat telinga aku.. "Dik, nak gi x tgk Nurul nikah? Gi laa.. dia dok depan umah kite jea.." - Lahai.. malasnyer laa aku nak bangun. Klu dekat depan umah Banting nih xpe laa gak. Nih kat depan umah Jenderam.. Adeh~ Dari atas katil lg aku dah menyiapkan minda aku utk soklan2x yg pasti akan ditanya oleh org taman tuh nanti. Hadoi!! Siap laa ko Syira.. kobau tu x boie makan laie.. Ahaks.

Nurul.. jiran depan umah :)

Balik dr majlis akad nikah Nurul, aku terus bersiap gi teman Nenny cuci kereta.. and gi plak tgk 'Mantra'. Urmm.. okay laa citer tuh. Seram gak laa.. rasa cam nak sorok pale bwh kusi jea. Ahaha~ sib baik amik show kul 8.45pm.. klu laa amik yg kul 10.30pm, alamatnyer.. aku anta Nenny lik umah.. then, Nenny & Mak Nenny lak kene anta aku lik umah. Ahaha~ :D

Ahad: Hp aku ringing.. "Hello, Syira.. u dekat maner? Eh u dah kluar rumah belum? We all dah nak masuk LEKAS skrg.. Lagi 20mins smp. Kitorg tunggu u kat Shell haa.." - Hah?? aku baru pas mandi nih! Tak mungkin leh smp Shell tuh dlm 20min. Huhu~ klu laa leh terbang terus gi sane kan bagus.. (o.O)

Me & Kak Ezreen

Apepon, sempat gak tgk majlis Kak Ezreen.. sangat cantek + makanan pon sedap2x. Hihi~ klu nak tau cerita selanjutnya.. sila tunggu my next post k. weee~ ;p

Haha.. tokey tudung kasik tudung..

Again.. sms diterima dr seorg sahabat, "Tgk tv2. Drama 3 anak dara kene berleter dek parents. asyik tanya bila nak kawen." - Wakaka~ makpak aku pon gelak sama tgk drama tuh. Kelakar nak mati laa wei.. ;D

Mari Belajar Camne Nak Tukar Background Blog Anda! ;)


Seminggu2x nih akak aku dok tanye aku camner nak ganti background blog dia. Hhmm.. aku pon xtau sebenarnyer. Sbb aku tak guna script yg cecantek kat tenet tuh. Aku wat coding sindri. Ahaha~ tp simple jea laa.. kate saya dak account. mane reti bab coding2x or html2x nih. Owhkay, to my sis, Syida.. get ready to read my tutorial. ;)

Step 1: Sign to Blogger. Ko akan nmpk 'Dashboard' kan? Haa.. klik itu Dashboard.

Step 2: Nak tukar design kat mane? Ok, klik 'Design'.

Step 3: Klik 'Edit HTML' (tab in the top left corner).



Step 4: Then, sila scroll ke bawah.. ko akan nampak 'Old Template'. Pastuh, klik kat 'Select Layout Template'.


Step 5: Klik kat 'Minima' (choose yg 1st template tuh).


Step 6: Klik 'Save' kat sebelah kanan atas.

Step 7: Now, ko klik lak kat 'Page Elements' (tab in the top left corner).

Step 8: Klik 'Add Gadget' kat layout preview tuh.

Step 9: Choose 'HTML/JavaScript'. Kat situ ade tanda (+) kan? Okay, klik tanda tuh.

Pas klik kat situ, dia akan kuar camnih.


Step 10: Pastuh ko paste laa HTML code yg ko berkenan tuh kat blank space tuh.
Contoh HTML code yg aku pilih.. :)


Step 11: Okay, jgn lupa 'Save' lak mende yg ko wat tu.

Step 12: Ok, dah siap! Leh senyum lebar2x skrg.. ;)

p/s: make sure delete dulu HTML code yg lama k. klu x nnt ko xleh nak masukkan background baru tuh.

Love the Night

Love the Night

Aku suke sgt laa lagu nih.. masa 1st iklan nih kuar pon aku dah start carik lagu dia tp x pernah laa jumpe. Byk kot website yg aku masuk tp nape laa aku x pnah terfikir pon nak carik kat youtube?? Ahaha~ Lembap sungguh.

Arituh, masa aku kat TGV.. tetiba lak ade iklan Sony nih. Aaaa.. lamanyer aku x tgk iklan nih!! Huhu~ aku sindri pon xtau nape aku excited sgt bila dgr lagu nih. Tp xnak laa tunjuk sgt. Ahaha~ Segan.

So, semlm aku dah selamat mendownload lagu tuh. Hoyeh~ sgt happy larh! Penantian yg sgt lama. Thanks to Fizi sbb dia yg jumpa carik lagu nih. Baru laa aku dpt dgr bebetul lyric dia.. 'cos i always miss the last part of the song previously. Now, no more.. =)

Hantu Oh Hantu.. ;)

Dulu bila aku & Anitha cakap.. ramai yg x caya. Btol.. kitorg nampak Kak Azlena (x-staff) dok kat meja dia tgh wat keje. Aku & Anitha describe mende yg same. Kak Azlena kai tudung kaler coklat orange masa tuh. Tp kul 9am hari yg sama, aku dpt msg dr Kak Azlena kata dia EL. Aku pon terus tanye Kak Azlena, "cepatnyer akak balik?". Pastuh Kak Azlena tanye aku lik, "Bile aku dtg opis?". Hah??!! (bingung). Err.. bistuh sapa yg aku tgk td? Michelle kata.. aku salah tgk kot. Huhu~ baiklah. Tp kali nih aku rasa aku x salah tgk kot. Huhu~

Kat opis aku tuh, org kat account dept jea yg ada password utk login cheque writer (system yg kami guna utk print cheque). Arituh, masa aku nak print cheque, aku jd pelik lak bile tgk banyak dah cheque yg dah ditype. Aikk? Sape yg type? Sume cheque bertarikh 04/07/10. (owhkay, sila rujuk kalendar anda.. tarikh tuh jatuh pada hari Ahad). Takde sape yg dtg wat keje kat tingkat atas tuh hari Ahad. Hehe~

Sebagai bukti.. saya print eh cheque yg salah tuh.. hihi~ 04/07/10 kan?

Aku tanye Anitha, then dia kata.. dia print cheque guna option len. So, kitorg check laa sapa yg punya cheque tuh. Pelik.. tuh cheque yg aku prepare. Tapi aku prepare cheque tuh masa bulan 4. Yes, bulan April. Pelik kan? Nape July baru kuar mende tuh. Plus, masa bulan April tuh.. kitorg lom guna sgt pon system tuh. Masih guna cara lama. Hikhik~ Tp aku sedapkan ati.. maybe, system nih gila kot. Kemusykilan yg pertama..

Anitha cakap, "Syira, masa saya dtg td kan.. calculator saya dah beralih tempat. Slalunya saya letak kat sini.. bla bla bla". Kemusykilan kedua..

Kak Latifah cakap, "kotak yg saya susun bertingkat nih pon, 'dia' dah turunkan ke bawah". Kemusykilan ketiga..

Hahaha~ since that time, kitorg x berani nak stay lewat2x sgt wat keje sesorg kat opis tuh.. Kali nih kitorg x gtau sesape pon. Biar jea. Nnt org x caya.. Huhu~ Apepon, hantu tuh semakin advance skrg 'cos dah pandai guna computer~! Cheque number sume btol.. amount juga btol.. Payable to juga btol. Congrates Hantu.. Hikhik~ ;)

Janice's Farewell..

K.A.M.I

Janice confirmkan bape org yg nak gi.. dia nak book room @ Red Box. Since, memasing x dok satu tmpt, so kitorg choose Red Box, Puchong utk aktiviti karok kali nih. Pas abis keje jea, kitorg gerak ke Puchong. Sib baik jalan kurang jam time tuh.


Gang gi lunch..

Agak Lama gak aku x gi IOI Mall. Padahal umah nenek dedekat situ jea. Huhu~ bukan ape.. kat situ cam dah byk Indon laa.. dah cam kat Jakarta. Nih kira 1st time laa aku masuk wing baru kat IOI Mall tuh. Wahh~ mmg dah lain laa.. terpegun jap. Tp kitorg terus carik Red Box bila smp sana.


Nyanyi.. 'anak itik to'wi mandi dlm kolam..' ahaks.

Again.. agak lama gak aku x karok. mau ke laut sume aku nyanyi t. huhu~ tp belasah laa.. sape jea pon nak dgr. Pilih punya pilih.. aku pelik nape byk lagu Melayu yg kat list tuh. Sape laa yg pilih? Nemind, tunggu jea.. tgk sape yg akan nyanyi lagu tuh. Terkejut gak aku Rony (kawan Mr. Y) pandai nyanyi lagu Melayu. Waahh~ aku pon xtau nak nyanyi lagu yg dia pilih tuh. Okay, aku speechless time tuh. Hihi~


Janice & Me

Apepon, sgt happy dapat gi karok ngan officemate.. leh laa gak kitorg ilangkan tension. Tq Janice for inviting me. Hikhik~ :)